Olen pahoillani, että tämän blogin päivittämisessä on ollut pitkä tauko.  On ollut niin paljon muuta kirjoittamista, muun muassa oheisessa ulkosuomalaisparlamentin päätöslauselmassakin mainittuun kirjaan tulevia artikkeleita. Lisäksi on tulossa tässäkin blogissa mainostetun Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina-seminaarin raportti, jonka kuka tahansa voi imuroida itselleen Siirtolaisuusinstituutin sivuilta.  Ilmoitan tarkemman osoitteen sitten, kun raportti on valmistunut.  Sieltä on imuroitavissa myös kahden aiemmin järjestetyn seminaarin raportit.  Tässä viimeisessä raportissa minun osuuteni on varsin pieni, mutta kahdessa aiemmassa sitäkin suurempi.

Ei kuitenkaan vain "Siltaseminaarissa" ole pohdittu monikulttuurisia avioliittoja.  Myös Ulkosuomalaisparlamentin istunnossa pari päivää seminaarin jälkeen syyskuussa  oli käsiteltävänä  monikulttuurisia avioliittoja koskeva aloite.  Alla oleva teksti on juuri se monikulttuurisia avioliittoja koskeva päätöslauselma.  (RVC)
                                                 
                                                      oooooooo


Ulkosuomalaisparlamentin istunnossa 10.-11.9.2007 annettu päätöslauselma

26. Monikulttuuristen avioliittojen asiantuntijoiden ja avioliittotukihenkilöiden koulutusta

Monikulttuuriset avioliitot ovat selvästi lisääntymässä jatkuvasti kansainvälistyvässä maailmassa. Onnellisen ja kestävän perhe-elämän turvaamiseksi – ennen kaikkea monikulttuurisissa avioliitoissa tai avoliitoissa syntyvien lasten takia – olisi tehostettava ennalta ehkäisevää tiedottamista sekä avio- tai avoliittoon aikoville että jo avioliiton solmineille tai avoliitossa asuville.

Yhtenä keinona olisi - jo työn alla olevan oppaan laatimisen lisäksi - monikulttuuristen avioliittojen asiantuntijoiden ja vapaaehtoisten avioliittotukihenkilöiden koulutus. Suomessa asuville, monikulttuurisessa avioliitossa eläville on jo monenlaista apua ja tukea saatavissa asiantuntijoilta sekä avioliiton arkeen että erityisiin kriisitilanteisiin.

Suomen ulkopuolella tilanne on paljon vaikeampi useimmissa maissa. Riminissä on kerran järjestetty perheseminaari Italian suomalaisten vuositapaamisessa, jolloin paikalla oli myös asiantuntijana psykologi Päivi Oksi-Walter Saksasta.

Olisi toivottavaa, että mahdollisimman monessa maassa olisi omia asiantuntijoita, jotka voisivat tarvittaessa neuvoa, mitä tehdä ongelmatilanteessa, tai ainakin kertoa, mistä apua olisi saatavissa. Tai olla joissakin tilanteissa vain aihepiirin sekä kyseisen maan olot ja kulttuurin tuntevana korvana, eräänlaisena naapuriapuna ja tukihenkilönä. Psykologinen apu jäisi tietysti edelleen ammatti-ihmisille.

Avioliittotukihenkilö voisi myös järjestää yhdessä suomalaisyhdistysten kanssa viikonloppukursseja aiheen tiimoilta tai suorastaan ns. avioliittoleirejä halukkaille pariskunnille, mikä edellyttäisi maassa puhuttavan kielen osaamista. Näitä asiantuntijoita voitaisiin kouluttaa esimerkiksi Suomi-Seuran järjestämillä kursseilla Avioliittoon ulkomaille -kursseilla, Eläkepäiviksi ulkomaille -kurssien tapaan. Lisäksi Suomi-Seuran neuvontapalvelussa joku voisi erikoistua nimenomaan avioliittoneuvojaksi. Yksi mahdollisuus olisi myös, että Suomen evankelisluterilaisen kirkon maahanmuuttotyön asiantuntijat järjestäisivät erityiskursseja myös ulkomailla asuville avioliittotukihenkilöiksi aikoville. Tarpeellista tietoa on saatavilla myös Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina -seminaareista laadituissa raporteissa, jotka voisivat ehkä jatkossa ollakin enemmän kurssimuotoisia.

Keski-Euroopan alueen varapuhemies Päivi Oksi-Walter toimitti syyskuussa 2006 Kirkkohallitukseen Kirkon Ulkoasian Neuvottelukunnalle (KUN) aloitteen työryhmän perustamisesta suunnittelemaan, kehittämään ja toteuttamaan perhetyötä ulkosuomalaisten keskuudessa. Aloite hyväksyttiin ja työryhmä perustettiin ja ulkopuolisia asiantuntijoita kuullaan tarpeen mukaan.

Kirkkohallituksen alaisen Perheasiain yksikön ja Ulkoasiain toimiston kanssa yhteistyössä on suunniteltu parisuhdekoulutuksen "Virtaa välillämme" laajentamista ulkosuomalaistyöhön; ensimmäinen koulutusviikonloppu järjestetään Saksassa syksyllä -07. Tarkoituksena on kehittää malli, jota voidaan toteuttaa eri maissa ulkosuomalaisten keskuudessa. Siihen liittyvä koulutusmateriaali aiotaan kääntää englanniksi ja saksaksi.
Evankelis-luterilainen kirkko ylläpitää myös auttamispalvelua Internetin kautta nimikkeellä "Palveleva netti". Auttamispalvelu on luottamuksellista ja nimetöntä. Palvelun käyttäjäksi rekisteröidytään. Vastaamaan on koulutettu useita henkilöitä. Palvelevan netin käyttäminen on maksutonta ja viestiin vastataan viiden päivän kuluessa. Palvelu löytyy osoitteesta www.verkkoauttaminen.fi/

Kirkkohallituksen Perheasianyksikön kehittämä "Palveleva puhelin" toimii tällä hetkellä vain Suomen sisällä, mutta lokakuun alusta lähtien myös ulkomailla asuvat voivat soittaa numeroon. Palvelevan puhelimen puhelintekniikkaa muutetaan syyskuun aikana ja uudet numerot astuvat voimaan lokakuun alussa.

Monikulttuurisille perheille on julkaistu kirjallisuutta; Suomen Merimieskirkko on vuonna 2006 julkaissut Ulkosuomalaisen kriisioppaan. Opas tarjoaa tietoa ja tukea kriisien kohtaamiseen ulkomailla.
 "Monikulttuurinen perhe" niminen kirja, jonka kirjottajina ovat Päivi Oksi-Walter ja Ritva Viertola-Cavallari, julkaistaan syksyllä 2007. Kustantaja on Kustannus Oy Arkki.

(Sivuhuomautus: Valitettavasti suuritöinen kirja on vielä työn alla.  Näillä näkymin sen pitäisi ilmestyä viimeistään syksyllä. Ilmoittelen kyllä sitten kirjan julkaisemisesta tässäkin blogissa !!! )

Suomessa parisuhde kursseja ja eroseminaareja järjestää esim. Kataja ry, joka kokoaa myös tietoa Suomessa tehtävästä parisuhdetyöstä sekä järjestää ja kehittää ohjaajien koulutusta ja tukee ohjaajien tarvitsemaa yhteistyötoimintaa.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Suomalaisten solmimien monikulttuuristen liittojen jatkuvasti lisääntyessä tulee kehittää mahdollisuuksia näiden perhesuhteiden ongelmia tuntevien, ulkosuomalaisten tai ulkosuomalaisasioihin perehtyneiden asiantuntijoiden ja tukihenkilöiden kouluttamiseen. Suomi-Seuran neuvontapalvelussa tulee pyrkiä ainakin yhden neuvojan perehdyttämiseen ja keskittämiseen nimenomaan tähän aihepiiriin – Suomi-Seuran eläkeneuvojan tapaan. Tämän henkilön tehtävänä olisi myös koordinoida yhteistyötä eri ulkosuomalaistyötä tekevien tahojen kanssa. 

 (PS.  Seuraamme asioiden etenemistä myös tämän päätöslauselman osalta.)